20 år senare – nu släpps nytt ALS-läkemedel

För andra gången någonsin har Food and Drug Administration (FDA) godkänt ett läkemedel specifikt för behandling av ALS.


Det nya läkemedlet heter Edaravon och kommer att marknadsföras under namnet Radicava, vilket är det andra ALS-specifika läkemedlet som någonsin godkänts av FDA.

Mer forskning krävs

Än vet vi inte mycket om sjukdomen ALS, i alla fall inte när det kommer till dess uppkomst. Endast 5 – 10 procent av fallen har ärvt sjukdomen medan resten fått den av oklara anledningar.

ALS är en neurodegenerativ sjukdom som anfaller de nervceller som styr frivilliga muskelrörelser. Eftersom dessa celler bryts ner och dör över tiden blir musklerna svagare tills personen inte längre kan gå, prata, tugga eller andas på egen hand.

Överlevnadsprognosen för en person med ALS är väldigt varierande, men den genomsnittliga livslängden från det att man diagnosticerats är bara två till fem år, där de flesta dör av lungfel.

Botar inte men saktar ner

Radicava är inte på något sätt ett botemedel mot ALS, men kliniska prövningar har visat att den kan sakta ner sjukdomsförloppet.

Det första, och tidigare enda, FDA-godkända läkemedlet som är utformat för specifikt ALS kom ut på marknaden för 22 år sedan och har varit det enda behandlingsalternativet för de flesta patienter.

Det nya läkemedlet kommer dessvärre inte göra omedelbar skillnad i patienternas liv då Edaravone enbart saktar ner sjukdomsprocessen, inte symtomen. Men oavsett nackdelar är detta en spännande utveckling för människor som drabbats av det obotliga tillståndet.

Lanseras först i USA

Radicava kommer att vara tillgängligt i USA från och med augusti. Låt oss hoppas att FDA-beslutet även ger ut versioner till andra länder.