Svaga muskler i tonåren kopplas till ALS

Ny svensk studie kopplar ALS till nya riskfaktorer. Bland annat låg muskelstyrka i övre tonåren ökar risken för förlamningssjukdomen mer än 30 år senare.


Forskare vid Sahlgrenska studien har studerat mönstringsdata från lite mer än 1,8 miljoner svenska män mellan 1968 till 2005. I kombination med sjukvårdsregister och dödsorsaksregister har de kunnat identifiera nya riskfaktorer kopplade till ALS.

– Man ska aldrig dra några stora växlar på en förstagångsstudie, resultaten behöver upprepas, men man måste ändå säga att det vi kommit fram till är anmärkningsvärt, säger Maria Åberg, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Vid mönstringstillfället var de flesta män inkluderade i studien 18 år. Under studieperioden drabbades 526 män av ALS, en sjukdom som oftast träder fram efter 50 års ålder.

Resultaten visar att ALS kan kopplas till:
  • Relativt låg BMI i ung ålder
  • Låga blodvärden (låg andel röda blodkroppar i blodet)
  • Låg muskelstyrka i händer, armar och ben

Betydande risk vid låg muskelstyrka

De med allra lägst muskelstyrka hade betydande risk att få ALS trettio år senare, förklarar forskare bakom studien. Däremot observerades ingen koppling till om man är vältränad eller sämre tränad, något som spekulerats kring tidigare.

– Det här är en betydligt större studie än de som tidigare gjorts på mönstringsdata, och därmed har vi kunnat se nya samband. Men vi har exempelvis inget svar på varför en viss grupp har lägre muskelstyrka mer än trettio år innan man insjuknar, säger Maria Åberg.